|
www.fotoakademija.hr Mjesto za ljubitelje fotografije
|
| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Da li vam je pomogao ovaj tutorijal? |
| Jeste, veoma puno. Hvala.... |
|
100% |
[ 2 ] |
| Ja već imam studio, to mi nije potrebno... |
|
0% |
[ 0 ] |
| Ko si pa ti da mi pričaš o tome!!! |
|
0% |
[ 0 ] |
| Potpuno promašena tema... Ništa ne valja... |
|
0% |
[ 0 ] |
| Uradiću sve što si napisao.. Hvala... |
|
0% |
[ 0 ] |
| Uglavnom je to, to... |
|
0% |
[ 0 ] |
|
| Ukupno glasova : 2 |
|
| Autor/ica |
Poruka |
Andrejek
|
Postano: 11.08.2008, 3:20 Naslov: Kako inprovizirati pro foto studio/radionicu |
|
|
INPROVIZACIJA FOTO STUDIA
Svaki fotograf koji se bavi ili pak želi da se bavi studijskom i portretnom fotografjom treba studio. Prvi problem kod toga je to što je studijska rasveta veoma skupa i nema svako para kupiti je. Drugi problem je prostor. Prostor u kome organizovati studio. Pored toga, uvek ostaje solucija izvesti modela napolje i fotografisati... Ali je za to potrebno svetlo i to ne bilo kakvo svetlo, već onakvo kakvo odgovara tom modelu. Svaki model se slika iz druge pozicije, drugim objektivom, pod drukčijom rasvetom! Te uslove je veoma teško naći tek tako. Zato i postoji studio. Kako se fotografi ne bi mučili, čekali pravo svetlo i tražili pravu lokaciju... Pa, počnimo sa inprovizovanim studiom... Ja nisam profesionalni fotograf, ali imam veoma snažnu želju da postanem, ako ne profi, onda bar jak i zapažen amater, koji u svom portfoliu ima kvalitntne fotografije! Prvi put sa studijskom fotografijom sam se susreo pri foto sešnu za izbor za miss. Tom prilikom sam malo istražio studijsku fotografiju i opremu. Tako da sam inprovizirao svoj studio. Ovaj tekst sam napisao kako bih pomogao svim mladim fotografima sa istim ciljevima i sličnim sredstvima. Za veoma male pare napravite svoj studio! Jest da takav studio ne može da se meri sa profesionalnim radionicama, ali će vam pomoći... i meni je!
PROSTORIJA STUDIA
Da bi fotografisali dobru fotku, morate imati prostora. Što više prostora to je i više mogućnosti fotografisanja. Tako da vam preporučujem da prostorija u kojoj će biti organizovan studio ne bude manja od 3x3 (3 sa 3 metra). Zašto? Iz jednog prostog razloga, jer je modela poželjno što više odaljiti od pozadine, jedno 1,5 do 2 metra bi bilo dovoljno. Isto tako, što više mesta imate, imate i više mogućnosti postavljanja rasvete.
Prostorija mog studija je nekih 3,5 sa 2,5 metra... Što nije dovoljno, ali se snalazim.
Na slici 1.1 su označeni N i S, tj. Sever i Jug. Tako da se vidi da prozor mog studia gleda na Jugo-Istok. Kako sam naučio od poštovanog gospodina Zorana Ercega, ako imate prozor u sobi studia, trebao bi da gleda na Jug.
Zidovi u kojoj je organizovan studio bi bilo poželjno da budu svetlijih boja, a tačna boja zavisi od temperature boje rasvete. Ako je rasveta toplijih boja (običan reflektor, sijalica), onda se preporučuju toplije boje zidova, tj. Ja bih preporučio narandžastu, ali nije obavezno. Ja npr. Imam žutu koja nije tako topla, ali opet pomaže. Boja zidova vam određuje kakve će temperature boja prevladavati na vašim fotografijama. Pak, ako koristite neonsku rasvetu (bele ili plave neonke) onda vam preporučujem hladnije boje, tj. na neonsku rasvetu dobro idu bela i plava. Boje koje preporučujem kod bilo koje rasvete su zelena (svetla), žuta (svetla, a oker za toplije boje reflektora) i crnu kao neutralnu. Bilo bi ogodno da pre postavljanja rasvete isprobate različite nijanse boji i otkrijete koje nijanse reflektora najviše pašu vašim bojama zidova. Zašto je ovo važno? Zato što, ako pogodite i dobro uskladite nijanse boja zidova i topline poja reflektora, efekat na fotografiji će biti bolji. Naravno i pored usklađivanja nijansi, toplina i boja, možete uraditi dobre fotke u vašem studiju. Za sad je to sve što bi vi trebali znati o prostoriji studija...
ZIDNA I PODNA PODLOGA SET UP-a
Zidna i podna podloga Set Up-a ili pozadina fotografije vašeg subjekta (modela). Kod portreta je veoma bitno da pozadina ističe subjekta, tj. modela/osobu koju slikate. Podna podloga i nije toliko bitna i može biti običan parket (kao u radionici Foto Akademije), dok je kod zida skroz druga priča. Ako ne znate koju boju ili sliku da stavite, stavite belu boju. Najzahvalnija je... (bar meni) Takođe vam preporučujem i crnu boju. Crnom bojom pravite veći kontrast između nijansi lica i podloge. Ali je meni ipak draža bela. Pozadina bi trebala biti od nekog platna koje ćete ili zalepiti za zid ili ga okačiti za nešto, kako bi mogli da ga pomerate i menjate. Ali pošto u manjim prostorijama nemate mesta za postavljanje platna na sred sobe, morate ga zakačiti/zalepiti na zid. Ako nemate para za platno (dosta su skupa) možete iskoristiti papir. Ja sam kupio jednu rolnu papirnog stonjaka za dečije rođendane. Veoma je zahvalan i pored veoma tanke hartije, ne propušta boje, tako da ga možete nalepiti na zid ma koje boje bio! Rolna ima 12 metara i širine je jedan metar. To predstavlja problem, ali može se zalepiti vertikalno. Moj Set Up je urađen u uglu prostorije, što ne mora biti i u vešem slučaju.
Ugaono postavljanje Set Up-a vam omogućava da modela slikate iz bilo koje pozicije i u bilo kojoj poziciji, a da pritom ne marite da ćete u pozadinu ubaciti i neželjeni deo sobe, koji remeti kompoziciju i obezvrednjuje sliku. Dok kod Set Up-a koji je postavljen na zid bez ikakvih uglova, ne možete slikati modela u svim položajima! Set Up sa ugaonim opredeljenjem ima mogućnost fotografisanja modela u svim ležećim pozama...
Pored zidnih podloga, na zid možete zakačiti još nešto. U mom slučaju to je duga zavesa koja se prostire sve do poda. Zavesom sam dobio na eneterijeru fotografije i dodatnim mogućnostima poziranja (u zavesi, sa njom...). A evo i primera...
Na ovoj slici, model, Anja Babanaj koristi zavesu kao rekvizit i unosi neku radnju u sliku. Ako ne možete priuštiti prostoran studio i odmaknuti modela od pozadine (1.5 do 2 metra), zašto tog modela ne bi spojili i utopili u pozadinu, kao što je prikazano na slici.
Na ovoj se slici na primer, ne vidi pod... Ali to ne znači da ga nema. Na sledećoj stranici vam prikazujem sliku na kojoj se vidi i pod. Po podu sam raširio nekoliko čaršava za spavanje. Oni su bele boje, tako da se uklapaju u enterijer Set Up-a. Što, opet napominjem, ne mora biti i u vašem slučaju... I svakako, da napomene, ne ide svaki Set Up, sa svakim modelom. U ovom Set Up-u sam pogrešio kod oblačenja modela (slika levo). Model, Anja Babanaj, se nije trebala obući tako napadno. Njena majca previše odvlači pažnju sa njenog lica! Tako da posmatrač fotografije prvo zapaža njenu majcu, a tek posle sve ostalo. Što kod portretne fotografije, kojoj je svrha prezentovati modela fotografisanja (osobu) nikako ne ide u prilog. Da sam pak hteo fotografisati majcu za neku reklamu, onda bi ovakav Set Up, kostimografija (oblačenje) bilo primereno i model bi onda bio samo objekat, a ne subjekat! Tako da treba paziti i o tome... Odoh malo predaleko, ali i ovo je važno...
Evo nekoliko slika iz mog studia... (sledeća strana) Prilikom postavljanja...
A sad, evo jedne slike koja pokazuje Set Up bez osvetljenja (samo obična sijalica). Vide se i zidna i podna podloga... Kao i zavesa, tj. detalj enterijera.
Kao što vidite, na ovoj slici se vide lajsne. Njih sam koristio kako bih sakrio prelaze između dva papira. Nisu bile obavezne, ali sam ih ipak stavio. Ovo što vidite je napravljeno za svega sat ipo vremena. Tako, da, ne odustajte... Pokušajte i vi... Na zadnjim stranama ću vam objasniti sve o izradi... Sledeća tema, ona najbitnija je RASVETA...
Još da napomenem, na ove tri slike vidite ceo proces oblaganja zidova i postavljanja podne podloge. Set Up izgleda veoma glupo i jeftino, ali ako pogledajte slike koje su urađene u njemu... Mislim da se sa veoma malo, može puno!
RASVETA STUDIA
Pošto sam vam objasnio i uputio vas u odabir prostorija i zidnih/podnih obloga, sad je vreme da kažem nešto o rasveti studia. Naravno, ovo je srž celog teksta. Kao prvo, krenuću od pojedinačnih elemenata rasvete, a prvi je kišobran!
Kišobran se koristi kako bi osvetlili subjekat snimanja, a da pri tome ne napravite oštre i jake senke! Kada bismo u subjekat operili direktno svetlo, dobili bi oštre senke kako na licu, tako i na pozadini. To nije prihvatljivo u Portretnoj fotografiji. Upiranjem istor reflektora u kišobran koji će to svelo reflektovati na subjekat, znatno smanjujemo senke i dobijmo nežniju rasvetu, koja ne pregoreva – preeksponira kožu ili odeću subjekta. Samim tim dobijamo nežnije i po oko prihvatljivije i življe prikaze subjekta. Reflektovanjem svetla o kišobran, koncentrisano svetlo rasprostiremo na površinu mnogo veću nego što reflektor može da obuhvati. Lično sam koristio reflektor od 300 W. U reflektoru se nalazi obična halogena sijalica za reflektore i daje žutu, toplu boju svetla...
Za izradu ovakvog kišobrana (slika levo), potrebni su vam: stalak, reflektor i običan kišobran bele boje. Pošto ste sve to nabavili, potrebno je na stalak prikačiti kišobran kojem ste predhodno skinuli dršku za ruku. Stalak sam napravio tako što sam drvenu šipku uglavio u držač za suncobrane i pod uglom probušio kanal u koji sam gurnuo kišobran. Reflektor sam, kao što vidite, prikašio na kraj šipke i usmerio ka i kišobranu. Da bi dobio bolju reflekciju, sa druge strane kišobrana sam postavio Alu foliju koja pojačava odbijanje svetla. Tako da sam napravio i difuzor i kišobran odjednom. Sam po sebi, ovako napravljen kišobran ima manu, a to je da se ugao kišobran/stalak ne može menjati. Što je veoma potrebno nekada. Za to je potrebna modifikacija koja se može u startu uraditi... Tj. ne morate bušiti stalak, već samo napravite neki zglob koji se pomera. Veoma je korisno... Umesto toga (ne pomeranja) ja pomeram reflektor (gore/dole) i tim pokušavam da dobijem isti efekat. Može da prođe, ali je bolje uraditi sa zglobom.
Sledeći element rasvete su blicevi. Nemaju ih svi i kupovina istih je veoma skupa. Tako da neću pričati previše, jer nema potrebe. Ja igrom slučaja imam 2 stara ruska blica koja rade. Samo što ih ja ne koristim, ali imam plan kako ću ih koristiti, samo da kupim Fuji FinePix S9600. Ukratko... Kad ste povezali bliceve sa aparatom, uzmete jednu ploču belog stiropora dimenzija 1x1 metar i napravite isto kao i sa kišobranom. Tj. usmerite blic suprotno od subjekta snimanja, a na ispred njega postavite ploču stiropora, to isto možete postići i bez stiropora, tako što ćete blic usmeriti ka plafonu, zidu ili podu.. Sve u zavisnosti vaših potreba... Ali, prvo morate povezati blic sa fotoaprato, a to možete uraditi sa sinhro kablom (sinhroniše blic i aparat) ili sa remote triggerom (daljinski okida blic)... O tome drugi put...
Kao elemenat rasvete možete koristiti i neonsku rasvetu. Ja lično koristim panel neonki od 60 cm sa 4 neonke. Uključujem samo 2, jer mi više nije potrebno. Neonskim svetlom nadoknađujem nedostatke prirodnog svetla i postavljeno je u desnom uglu mog studija. Ako ste primetili na onim slikama, znate zašto. Zato što je desni zid tamno plave boje, a ona dobro deluje na neonsku rasvetu. Uglavnom ne koristim taj elemenat, ali mi je u nekim situacijama veoma dobro došla... Pogotovo danju...
Evo slike rasporeda... Uključio sam i polžaj sa koga su uglavnom nastale sve moje slike...
Pri na predhodnoj stranici navedenom odnosu rasvete i Set Up-a nije potrebno koristiti dodatne difuzore i ogledala kako bi se osvetlo model.
Pri dnevnim foto sešnima količinu svetla (prirodnog) regulišem podizanjem i spuštanjem roletne...
Evo i nekoliko primera studia sa modelima... Odnos Set Up – Rasveta – Model....
Slike nisu obrađivane, niti cropovane... Čist primer kakve su izvorne fotografije iz mog studia...
ALL RIGHTS RESERVED – BOJAN ANDREJEK
P. S. Slike nedostaju jer je ovo samo kopirano sa verzije koju šaljem Zoranu, nadam se da će on objaviti verziju sa slikama na sajtu...
NAPOMENA ZA ZORANA: Zorane, ako imam nekih grešaka ili ako se ne slažete sa nečime, slobodno to promenite ili obrišite. Mislim da nemam ali ipak... Ako vam se ne sviđa tekst i tema, slobodno obrišite sa foruma...
ALL RIGHTS RESERVED - BOJAN ANDREJEK
FOTO AKADEMIJA IMA PRAVO IZMENE TEKSTA I SLIKA!!!
STVARNO SE IZVINJAVAM AKO SAM NEŠTO POGREŠIO, IPAK SAM NEISKUSAN... OVO JE MOJ ZAKLJUČAK O SVEMU TOME I MOGUĆE JE DA SAM NEŠTO POGREŠNO REKAO ILI NAPOMENUO...
Veliki pozdrav svim Foto Akademicima....
Zorane, danas idem na more, u 8 sati uveče... Zamolio bih te da mi odgovoriš šta misliš o oveme, do tada... Poštovanje... _________________ by Bojan Andrejek
<a>kontaktiraj me</a> |
|
| [Vrh] |
|
 |
Zoran Erceg Site Admin

|
Postano: 11.08.2008, 7:37 Naslov: Komentar na tekst Bojana Andrejka IMPROVIZACIJA FOTO STUDIA |
|
|
Prozor studija može biti na bilo kojoj strani svijeta. Stari majstori u renesansi i bariku vodili su računa da im studijski prozori budu okrenuti prema sjeveru kako bi imali što mekše svijetlo u studiju.
Prozor prema jugu pomaže kod svijetlosno slabijih objektiva. Ako je prozor na jugu onda će biti više svjetla u studiju pa će biti lakše snimati.
Direktno sunčevo svjetlo je tvrdo svjetlo i nije dobro za snimanje osoba. Zato sam ti napisao kupi paus papir kako bi omekšao svjetlo na prozoru. Pausom prekrij južni prostor.
Temperatura boje određuje se na fotoaparatu a ne bojom zidova. White balance (ravnoteža bijeline) na fotoaparatu treba postaviti ovisno o rasvjeti kojom snimaš. Primjer : snimanje blicom – postavi oblake (za regulaciju WB).
Važno je da zidovi imaju neutralnu boju. Bijela boja na zidovima je najčešća i to je dobro zbog neutralne bijele boje ali nije dobro zbog kontrole sjena.
Uvijek napominjem kako nije važno što se osvijetli koliko je važno što se ostavi u sjeni.
Ako se svijetlo nekontrolirano odbija od bijelih zidova nije moguće kontrolirati pravac svjetla na licu ili tijelu i dubinu sjene.
Studio Fotoakademije ima crne zavjese po zidovima kako bi se spriječile neželjene refleksije. Pozadina iza modela može imati raličite boje (od bijele do crne sa svim nijansama boje) ali crno platno je uvijek oko svega.. Vidi Forum – tema: Setup studijske rasvjete za glamour fotografiju.
Pri zahtijevnijem snimanju pod oko modela (Fotoakademija Split) prekriva se crnim platnom kako bi se spriječile neželjene refleksije.
Crna boja služi početniku kako bi se bolje i lakše usmjerio na subjekt snimanja i boljeg isticanja subjekta (cijelo obrazloženje ne navodim zbog dužine).
Crna je važna zbog neželjenih refleksija.
Crna pozadina je dobra ako nema mjesta iza modela.
Platno se može jeftino kupiti u prodavaonicama koje prodaju platno na kilograme. 1kg platna (4-5 kvadratnih metara ovisno o debljini) košta od cca 5 eura na dalje. _________________ Fotogeničnost ne postoji. Postoje samo dobri i loši fotografi/snimatelji. Fotogeničnost je izmišljotina loših fotografa tj. izgovor kojim prebacuju odgovornost za lošu fotografiju na svoj model.
Dobro je činiti dobro. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Andrejek
|
|
| [Vrh] |
|
 |
|
|
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.
|
|